Willem's Vintage Bikes

 Pithioud (FR), 1955, maat 55                                                                              € 500,-


Deze Franse semi-racefiets van het merk Pithioud heb ik van een oudijzerhandelaar uit Saint-Étienne, de industriestad in het zuidoosten van Frankrijk. Veel is niet bekend over de geschiedenis van deze sportieve fiets, behalve dat de eerste eigenaar er nogal wat van plan mee was. Hij koos namelijk voor de luxe-uitvoering met tien versnellingen, waarbij de voorderailleur met een zogenaamde 'suicide'-pook wordt bediend, en voor de betere Franse componenten uit die tijd, zoals de Simplex Juy-derailleurs, het Nervar-crankstel en de M.A.F.A.C.-remmen. Hij tracteerde zichzelf op een stuurrekje voor het monteren van een stuurtas. De zitpositie is, met het typische ouderwetse racestuur, beslist sportief te noemen, ondanks de aanwezigheid van bagagedragers en spatborden.

Pithioud is het bedrijf van Alexis Pithioud uit Lyon. In de jaren 20 zorgde zijn zoon Georges voor de uitbreiding van het bedrijf. Hij fabriceede en verkocht fietsen op grote schaal en verzorgde ook de distributie van de Solex-brommers in de regio van Lyon. Na de Tweede Wereldoorlog kende het bedrijf een ongekende groei. Ook caravans en boten werden aan het assortiment toegevoegd. Georges Pithioud gold in de jaren 50 en 60 als de 'Monsieur Vélo' van Lyon. Elke jonge inwoner van de stad had wel ooit een Pithioud gekregen voor zijn communie... In de jaren 80 gingen de zaken bergafwaarts en werd het bedrijf verkocht aan een grote Honda-dealer.

Deze sportfiets is volledig gerenoveerd met behoud van patina. Rem- en derailleurskabels, ketting en banden zijn vervangen. Alle lagers zijn nagekeken en ingevet. Deze Pithioud is met zorg ingekocht en terug in ouder luister gebracht. Hij staat te koop bij Willem's Vintage Bikes voor de prijs van € 500,-. Maak gerust een afspraak voor een proefrit of kijk op mijn website voor meer fietsen en aankooptips!